1.50 

„Penktas kampas“ – 4 kartus per metus išleidžiamas AA draugijos Lietuvoje dalijimosi sveikimo patirtimi biuletenis. Leidinyje publikuojami tekstai AA nariams aktualiomis temomis, dalinamasi sveikimo patirtimi ir istorijomis. Žurnalo siekiamybė – kad kiekvieną numerį skaitytojas galėtų atrasti kaip AA susirinkimą raštu.

Nr.: 75|2024|1

Leidėjas: VšĮ „LAAT Patikėtinių taryba“

Periodiškumas: 4/metus

„Penkto kampo“ archyvas

Anoniminių alkoholikų literatūros taip pat galite įsigyti AA Tarnybos biure, artimiausioje AA grupėje,  intergrupėje bei didžiuosiuose knygynuose.

Kategorija:

Aprašymas

REDAKTORIAUS ŽODIS

SAVIGARBA PER AUKĄ

Iš pradžių „paaukojome“ alkoholį. Privalėjome tai padaryti, antraip jis būtų mus sunaikinęs. Tačiau negalėjome atsikratyti alkoholio, nepaaukoję dar kitų dalykų. Pro langą turėjome išmesti savęs teisinimą, savigailą, pyktį. Turėjome liautis vaikęsi asmeninės šlovės ir išpūstų banko sąskaitų. Turėjome tapti atsakingi už savo apgailėtiną padėtį ir liautis kaltinę kitus. Ar tai buvo aukos? Taip, buvo. Norėdami įgyti reikalingo nuolankumo ir savigarbos, kad išliktume gyvi, privalėjome paaukoti tai, kas mums buvo brangiausia, – savo garbėtrošką ir puikybę.
(KAIP TAI MATO BILAS, p. 97)

Šio „Penkto kampo“ numerio tema – „Nuolankumas ir atsakomybė“. Savo asmenine patirtimi, pažįstant nuolankumą ir atsakomybę, dalinasi Gintaras. Nors 12 žingsnių programoje jis jau kone du dešimtmečius, visgi jam sveikimo kelyje dažni susirinkimų lankymai yra ne tik reikalingi, bet ir būtini.

Pirmojo žingsnio pasidalinimuose visos trys istorijos persipina į vienintelį potyrį – vienas pats aš nepajėgus liautis gėręs. Visų šių trijų istorijų herojus vienija pasidavimas ir Dievo valios priėmimas. Dievo, kokį kiekvienas iš mūsų suprantame savaip.

Apie Pirmąją tradiciją dalinasi Jaunius ir Marius. Šio pasidalinimo tęsinys bus kitame numeryje. Tai kelionė per visas dvylika tradicijų, sustiprinant jas visas atsiradimo istorijomis – kaip buvo ir kaip yra dabar.

„Penkto kampo“ dirbtuvių skiltyje – Aido sveikimo istorija. Kokia gi išties Aukštesniosios Jėgos valia? Koks buvo gyvenimas, kai aš jį „valdžiau“, ir koks tapo tada, kai pasidaviau?

Augustino istorijoje „kovos“ su alkoholiu tokios pat, kaip ir Rimvydo ar jau minėto Aido. Išbandyti visi būdai mažinti gėrimą ar keisti alkoholio rūšis juos visus atvedė link „dugno“.

Rubrikoje „Specialisto žvilgsniu“ redaktorė Deimantė Kažukauskaitė-Kukulienė dalinasi mintimis apie savo pažintį su Anoniminių alkoholikų veikla, taip pat – apie šios organizacijos svarbą padedant dar kenčiantiems alkoholikams bei pačios Deimantės supratimą pakeitusią patirtį bendradarbiaujant su AA.

„Penkto kampo“ archyvuose – Tomo sveikimo patirtis. „Aukštesnioji Jėga palengva vedė mane į čia.“ Į čia – tai į Anoniminių alkoholikų draugiją. Prisipažinę esantys bejėgiai prieš alkoholį, kiekvienas iš mūsų čia gavome dovaną – žengėme Pirmąjį žingsnį, suvokę, kad nebevaldome savo gyvenimo, todėl patikime jį Aukšteniajai Jėgai. Tebūnie Jos valia.

Numerio pabaigoje, skiltyje „Mūsų kūryba“, – Gintauto poetinės mintys apie 12 žingsnių programą.

Nuoširdžiai dėkoju Antanui, Juozui, Pauliui, Ramunei, Rolandui, Petrui už šio „Penkto kampo“ numerio rengimą. Ačiū vienam ir kiekvienam anoniminiam alkoholikui. Šviesos ir meilės širdyje.

Pagarbiai Sigitas

P. S. Jūsų istorijų, laiškų bei atsiliepimų laukiame el. paštu aapenktaskampas@gmail.com.